9. dubna 2024,
9 minutes read

Srí Lanka: ostrov pro milovníky přírody a birdwatching

Srí Lanka je ostrov s bohatou přírodou a rozmanitými ekosystémy. Nachází se zde tropické deštné lesy, horské oblasti, pouště a pláže. Tato rozmanitost prostředí poskytuje domov pro širokou škálu rostlin a živočichů, včetně mnoha druhů ptáků.

Srí Lanka je proto oblíbeným místem pro milovníky přírody a birdwatchingu. Na ostrově můžete pozorovat více než 400 druhů ptáků, včetně mnoha vzácných a ohrožených druhů.

V tomto článku vám představíme některé z nejzajímavějších míst na Srí Lance pro birdwatching. Dozvíte se, kde můžete pozorovat různé druhy ptáků, včetně orlů, papoušků, sov a dalších.

Pokud jste milovníkem přírody a birdwatchingu, pak byste si Srí Lanku neměli nechat ujít. Ostrov nabízí jedinečné zážitky, které vám zůstanou v paměti na celý život.

Sinharaja Forest Reserve: Raj pro milovníky vzácných ptáků

Sinharaja Forest Reserve je jednou z nejvýznamnějších přírodních rezervací na Srí Lance. Nachází se na jihozápadě ostrova a je známý svou bohatou biodiverzitou a výskytem vzácných endemických druhů ptáků. V rezervaci se nachází rozlehlý tropický deštný prales s exotickou flórou a faunou. Mezi nejvýznamnější ptáky, kteří zde žijí, patří například plachý Ceylon Blue, Magpie, Red-faced Malkoha a další. Turisté, kteří navštíví Sinharaju, mají možnost pozorovat tyto vzácné druhy ptáků při procházkách a trekingu po značených stezkách v pralese. Tato rezervace je skutečným rájem pro milovníky přírody a birdwatchingu na Srí Lance.

Kumana National Park: Birdwatching na vodě

Kumana National Park se nachází na východě Srí Lanky a je úžasným místem pro milovníky přírody, zejména pro ty, kteří se zajímají o pozorování ptáků. Tento národní park se rozkládá na ploše 35 664 hektarů a je bohatý na biodiverzitu a vodní ptáky. V jeho srdci se nacházejí jezera, která představují přirozenou přehradní nádrž pro mnoho druhů ptáků. Poskytují jim ideální prostředí pro život a jsou tak místem, kde je možné pozorovat a fotografovat tyto vzácné tvory.

Při plavbě na lodi po jezerech se návštěvníci parku mohou těšit na úchvatné pohledy na mnoho druhů ptáků. Mezi nejznámějšími ptáky, které zde můžete spatřit, jsou pelikáni, rackové a Ibisové. Jejich pestrobarevné peří a jejich jedinečné chování přitahují pozornost a potěší každého milovníka ptáků. Kumana National Park je skutečným rájem pro birdwatching, zejména pro ty, kteří jsou fascinováni vodními ptáky a krásou přírody na východě Srí Lanky.

Udawalawe National Park: Birdwatching se slony

Udawalawe National Park se nachází na jihu Srí Lanky a je známý svým výskytem divokých slonů. Park byl založen jako útočiště pro slony, kteří byli v minulosti ohroženi lovem. Dnes je Udawalawe domovem stovkám slonů, kteří zde žijí v relativní volnosti. Turisté, kteří navštíví park, mají možnost pozorovat tyto majestátní stvoření ze vzdálenosti jen pár metrů. Safari v Udawalawe je unikátní zážitek, který umožňuje nerušenou pozorování slonů a dalších druhů zvířat, jako jsou buvoli, jeleni a mnoho dalších. Udawalawe National Park přináší jedinečnou příležitost pro birdwatching se slony na Srí Lance.

Nerušené pozorování ptáků v Udawalawe

Udawalawe National Park není jen o slonech. Park je také domovem mnoha dalších druhů zvířat, včetně vzácných ptáků. Biodiverzita v parku je pestrá a zahrnuje mnoho endemických druhů, které nelze spatřit jinde na světě. Pro milovníky birdwatchingu je Udawalawe ideálním místem k pozorování různých ptáků, jako jsou Junglefowl, Malabar Pied Hornbill a další…

Horton Plains National Park: Birdwatching v horách

Horton Plains National Park se nachází na vysočině Srí Lanky a je vyhlášený pro svou jedinečnou přírodu a bohatou flóru a faunu. Park se rozprostírá na ploše 3 160 hektarů a je známý jako ráj pro milovníky přírody a birdwatching v horách. Horton Plains je domovem mnoha horských druhů ptáků, které se zde vyskytují díky specifickému prostředí a nadmořské výšce.

Obdivování horských druhů ptáků v Horton Plains

Turisté, kteří navštíví park, mají možnost obdivovat tyto vzácné ptáky při trekingu po značených stezkách v horách. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Horton Plains, patří například Sri Lanka Wood Pigeon, Sri Lanka White-eye a další. Horton Plains National Park přináší nezapomenutelný zážitek pro milovníky birdwatchingu v horském prostředí.

Horton Plains National Park je ideálním místem pro pozorování horských druhů ptáků a objevování úchvatné přírody na vysočině Srí Lanky. Treking v horách nabízí unikátní příležitost pro procházky s výhledy a blízké setkání s exotickou přírodou. Zážitek z birdwatchingu v Horton Plains je nezapomenutelný a rozšiřuje naše povědomí o bohatství ptactva na Srí Lance.

Bundala National Park: Birdwatching s plameňáky

Bundala National Park se nachází na jihu Srí Lanky a je známý svým výskytem mnoha druhů vodních ptáků, včetně plameňáků. Park je rozprostřen na ploše 6 216 hektarů a zahrnuje rozsáhlé močálové oblasti, slaniska a sladkovodní jezera. Vodní prostředí parku je ideální pro hnízdění a migraci různých druhů ptáků.

Pozorování plameňáků a dalších vodních ptáků v Bundala

Turisté, kteří navštíví Bundalu, mají možnost pozorovat nejen plameňáky, ale také další vzácné endemické druhy ptáků, které se zde vyskytují. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Bundale, patří například Greater Flamingo, Painted Stork, Eurasian Spoonbill a mnoho dalších. Bundala National Park je skutečným rájem pro birdwatching s plameňáky a vodními ptáky na Srí Lance.

Kithulgala Rainforest: Birdwatching v deštném pralese

Obdivování pestrého ptačího života v Kithulgalu

Kithulgala Rainforest se nachází ve středu Srí Lanky. Tento deštný prales poskytuje ideální prostředí pro pestrý ptačí život a proto je Kithulgala oblíbeným místem pro birdwatching na Srí Lance. Turisté, kteří navštíví Kithulgalu, mají možnost pozorovat mnoho druhů ptáků, včetně vzácných endemických druhů. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Kithulgalu, patří například Green-billed Coucal a Chestnut-backed Owlet. Kithulgala Rainforest je ráj, který poskytuje jedinečnou atmosféru pro milovníky birdwatchingu a přírody na Srí Lance.

Další místa pro birdwatching na Srí Lance

Yala National Park: Birdwatching s leopardy

Kromě výše zmíněných míst na Srí Lance existuje ještě několik dalších zajímavých lokalit, které jsou perfektní pro birdwatching a pozorování divokých zvířat. Jednou z nich je Yala National Park, který je známý svým výskytem leopardů. Patří mezi jedna z nejlepších míst na světě pro pozorování těchto majestátních šelem. Během expedičního výletu po parku budete mít jedinečnou příležitost spatřit tyto vzácné a krásné tvory ve svém přirozeném prostředí. Yala National Park vám tak přináší nezapomenutelný zážitek při birdwatchingu s leopardy a dalšími zvířaty na Srí Lance.

 

Wilpattu National Park: Birdwatching v džungli

Wilpattu National Park je další zajímavou lokalitou pro milovníky birdwatchingu na Srí Lance. Tento rozlehlý národní park je pokrytý hustou džunglí a poskytuje útočiště mnoha druhům ptáků a dalším zvířatům. Při procházce parkem budete mít možnost obdivovat různé druhy ptáků, včetně endemických a ohrožených druhů. Wilpattu National Park je jedinečný svou přírodní krásou a biodiverzitou, která vás okouzlí během vašeho birdwatchingového dobrodružství.

 

Pinnawala Elephant Orphanage: Birdwatching mezi slony a dalšími zvířaty

Pinnawala Elephant Orphanage je nejen útočištěm opuštěných slonů, ale také ideálním místem pro birdwatching mezi těmito ohromujícími zvířaty. Když navštívíte toto útočiště, můžete při procházce po areálu spatřit nejen slony, ale také různé druhy ptáků, které okolo žijí. Pinnawala Elephant Orphanage je známé svou atmosférou a příjemným prostředím, které umožňuje nerušené pozorování zvířat i ptáků. Je to skvělá příležitost pro milovníky přírody a birdwatchingu na Srí Lance.

FAQ

Jaká je biodiverzita v Sinharaja Forest Reserve?

Sinharaja Forest Reserve je jednou z nejvýznamnějších přírodních rezervací na Srí Lance, která je známá svou bohatou biodiverzitou a výskytem vzácných endemických druhů ptáků. V rezervaci se nachází rozlehlý tropický deštný prales s exotickou flórou a faunou.

Které ptáky lze spatřit v Kumana National Park?

Kumana National Park je známý jako přírodní rezervace s bohatou biodiverzitou a výskytem vodních ptáků. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Kumana, patří pelikáni, rackové, Ibisové a mnoho dalších. Park je také významným místem pozorování stěhovavých ptáků, kteří sem přilétají během migrace.

Jaký druh zvířat lze pozorovat v Udawalawe National Park?

Udawalawe National Park je známý svým výskytem divokých slonů. Park je domovem stovkám slonů, které zde žijí v relativní volnosti. Turisté mají možnost pozorovat tyto majestátní stvoření ze vzdálenosti jen pár metrů. Park také hostí další druhy zvířat, jako jsou buvoli, jeleni a mnoho dalších… včetně vzácných ptáků. Pro milovníky birdwatchingu je Udawalawe ideálním místem k pozorování různých ptáků, jako jsou Junglefowl, Malabar Pied Hornbill a další…

Co lze pozorovat v Horton Plains National Park?

Horton Plains National Park je vyhlášený pro svou jedinečnou přírodu a bohatou flóru a faunu. Park je domovem mnoha horských druhů ptáků, které se zde vyskytují díky specifickému prostředí a nadmořské výšce. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Horton Plains, patří Sri Lanka Wood Pigeon, Sri Lanka White-eye a další.

Jaká je biodiverzita v Bundala National Park?

Bundala National Park je známý svým výskytem mnoha druhů vodních ptáků, včetně plameňáků. Park je domovem různých druhů ptáků, které využívají rozsáhlé močálové oblasti, slaniska a sladkovodní jezera jako přirozené prostředí pro hnízdění a migraci. Mezi nejznámější ptáky patří Greater Flamingo, Painted Stork, Eurasian Spoonbill a mnoho dalších.

Jaké druhy ptáků lze pozorovat v Kithulgala Rainforest?

Kithulgala Rainforest je známý svou exotickou flórou a faunou a poskytuje ideální prostředí pro pestrý ptačí život. Turisté mají možnost pozorovat mnoho druhů ptáků, včetně vzácných endemických druhů. Mezi nejznámější ptáky, které lze spatřit v Kithulgalu, patří například Green-billed Coucal a Chestnut-backed Owlet

Jaká jsou ideální místa pro birdwatching na Srí Lance?

Kromě výše zmíněných míst existují další místa na Srí Lance, která jsou ideální pro birdwatching a pozorování divokých zvířat. Yala National Park je známý svým výskytem leopardů a je jedním z nejlepších míst na světě pro birdwatching. Wilpattu National Park je rozlehlá džungle, kde lze pozorovat různé druhy ptáků a dalších zvířat. Pinnawala Elephant Orphanage je útočiště pro opuštěné slony a zároveň ideální místo pro birdwatching mezi těmito majestátními zvířaty.

Blog

Nechte se inspirovat naším blogem a objevte kouzlo Srí Lanky. Najdete zde tipy na výlety, recepty na srílanské speciality, rady pro turisty a mnoho dalšího.

Sleeping elephant beach resort

Rezervujte si kousek ráje již dnes

Přijeďte a objevte kouzlo Sleeping Elephant Beach Resortu, kde pohodlí a příroda tvoří dokonalou harmonii. Staneme se součástí vašich nezapomenutelných zážitků. Těšíme se na vás!

Rezervace

Najděte nás na mapě

Vaši oázu klidu a pohody najdete na tomto místě.

Zobrazit

Potřebujete poradit?

Můžete se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem ohledně ubytování, aktivit nebo služeb. Vždy vám rádi odpovíme.

Formulář