Srílanská kuchyně: Pokrmy, které na Srí Lance musíte ochutnat
Nesčetně exotických chutí a kořeněné lahůdky, to je Srí Lanka. Pro milovníky gastronomie je tak hotovým rájem. Chystáte-li se vydat na Srí Lanku, zkuste se ponořit do bohatých tradic, aromatických koření a kreativních kombinací chutí. Uvidíte, že neprohloupíte. Představujeme vám srílanské pokrmy, které zkrátka musíme ochutnat.
1. Rýže s kari
Rýže s kari je považována za národní pokrm srílančanů. Obyčejně se jedná o kombinaci aromatické rýže s různými druhy omáček, s masem či rybou. Dohromady tato kombinace tvoří velmi chutné a vyvážené jídlo, které nesmí chybět na žádném stole během oslav či jiných významných událostí. Má i svoji symboliku. Rýže představuje zdroj života, zatímco omáčky poté bohatství a rozmanitost.
2. Kottu Roti
Kottu Roti je chutným a nejcharakterističtějším pokrmem vůbec. Samotné sledování jeho přípravy je působivé. Jedná se o na jemné kousky nakrájené placky indického chlebu (roti) smíchané s kousky masa, zeleninou a různými druhy kořeněných omáček. To vše se obyčejně připravuje na rozžhavených pánvích před zraky zákazníků.
3. Hoppers
Hoppers jsou tradiční srílanské palačinky vyrobené z rýžové mouky, které se upečou na pánvi. Mohou být servírovány ve formě tenkých křupavých placek nebo ve středu zdobené vejcem. Obyčejně se podávají se sambol omáčkou, tedy směsí ze strouhaného kokosu, chilli, cibule a citronové šťávy.
4. String Hoppers
String Hoppers, také známé jako idiyappam, je též vyrobeno z těsta z rýžové mouky, avšak je protlačeno skrz formičku tak, aby vznikly tenké nudle ve tvaru hnízda. Tento pokrm je často podáván s Dal kari omáčkou z čočky a kokosovým mlékem. Oblíbený je mezi lidmi zejména pro svoji lehkost.
5. Devilled chicken
Devilled chicken je na Srí Lance velmi oblíbeným pokrmem. Zamilují si jej především milovníci pikantních pokrmů. Toto pálivé jídlo se připravuje ze smaženého kuřecího masa s chilli, cibulí, paprikou a kořením. Výsledkem je opravdu ostrá chuť. Nejčastěji se podává s rýží nebo chlebovými plackami ozdoben čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
6. Lamprais
Lamprais je pokrm, který odráží kulturní pestrost Srí Lanky. Jedná se o směs různých pokrmů. Hlavní dominantou je rýže, maso (kuřecí nebo hovězí), omáčky a vajíčko, vše pečené v banánovém listu, který jídlu dodává velmi specifickou chuť a pomáhá jej udržet patřičně vláčné. Srílančané tvrdí, že právě Lamprais by mělo být na seznamu každého gurmána.
7. Polos Curry
Polos Curry je nesmírně oblíbeným pokrmem a zřejmě nenajdete domácnost, kde by chyběl. Připravuje se z masa, obvykle skopového, vařeného v pikantní omáčce s různými kořenícími přísadami, kokosovým mlékem a dalšími aromatickými kořeními. Často se podává s rýží, s níž vytváří vyvážený a sytý pokrm, výjimkou nejsou však ani chlebové placky.
8. Wambatu Moju
Wambatu Moju je atypickým pokrmem, který osloví zejména ty, kteří by rádi ochutnali něco velmi specifického. Jedná se o smažené plátky lilku, které jsou následně podušeny v karamelu s octem, dalšími přísadami a kořením. Výsledkem je lahodně karamelizovaný pokrm s jedinečnou chutí. Obyčejně se podává jako příloha k rýži, teplý či studený.
9. Kiribath s Lunu Miris
Kiribath je tradičním srílanským pokrmempřipravený z rýže vařené v kokosovém mléce. Obvykle je servírován při speciálních příležitostech jako jsou narozeniny, svátky a jiné slavnostní příležitosti. Podáván je s Lunu Miris, ostrou chilli omáčkou, která celému pokrmu dodává tu správnou chuť.
10. Fruit curry
Fruit Curry je zcela odlišným jídlem od předchozích zmíněných. Jedná se totiž o vegetariánské jídlo připravené z ovoce, vařené ve speciální omáčce z kokosového mléka, kari listů a koření. Zálibu si v něm najdou spíše ti, kteří mají v oblibě sladké a holdují sladkým pokrmům.
Source: emarkanalytics.com
Foto: unsplash.com
Preview picture: unsplash.com
Tags: technology, top10